Az Európai Parlament megszavazta az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottságot, így Várhelyi Olivér is biztos lesz, a bővítési és szomszédságpolitikáért felel majd.

Az új bizottság összetételét 461 képviselő támogatta, 157-en szavaztak ellene, 89-en pedig tartózkodtak. A három legnagyobb parlamenti frakció előre már korábban bejelentette, hogy támogatni fogja az új Európai Bizottságot, a Zöldek azt mondták, hogy tartózkodni fognak, de nem jellemző a teljes frakciófegyelem. Az érvényességhez a szavazatok egyszerű többségére volt szükség.

A szavazás előtt az Európai Parlament még vitatkozott a biztosjelöltekről, a Euronews beszámolja szerint Von der Leyen és Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője méltatta Várhelyi Olivért, a zöldpárti és szociáldemokrata képviselők ellene és a magyar kormány ellen beszéltek.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője a szavazás után kiadott közleményében azt írta: „Ursula von der Leyent például néhány hónappal ezelőtt vállalhatatlan módon erőszakolták rá az európai közösségre, semmibe véve többek között az Európai Parlamentet a jelölési folyamatban. Ezt az eljárást akkor elutasítottam, Leyen személyét tiltakozásképp nem támogattam”.

Hozzátette:

A magyar kormány második jelöltje, Várhelyi Olivér már egy szakmailag felkészült, tapasztalt brüsszeli bürokrata, aki remélhetőleg bizonyítani is fogja vállalását és biztosi munkájával kizárólag az európai közösség és nem az Orbán-kormány érdekeit tartja majd szem előtt.

Ujhelyi szerdán végül megszavazta a Bizottságot, mert szerinte a feladatok nem várhatnak tovább. Ugyanakkor Donáth Anna, a Momentum képviselője tartózkodott a szavazásnál.

Várhelyi jogászként végzett a Szegedi Egyetemen, majd Dániában tanult európai jogot. 1995-ben került gyakornokként az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium európai ügyekért felelős osztályára, nem sokkal később már az uniós jogharmonizációért felelt a tárcánál, 1996-1998 között pedig a Külügyminisztériumban.

Az első Fidesz-kormány idején az integrációs államtitkárságnál volt kabinetfőnök, 2001-től jogi tanácsadóként dolgozott Magyarország brüsszeli EU-képviseletén, két évvel később már a csatlakozás után Állandó Képviseletnek (ÁK) nevezett követség jogi szolgálatát vezette. 2006-ban tért vissza Budapestre, az igazságügyi minisztérium EU-jogi osztályának élére, 2008-ban azonban újra Brüsszelbe került.

Három évig az Európai Bizottságnál dolgozott, a belső piaci főigazgatóság ipari jogvédelemmel foglalkozó osztályát vezette innen tért vissza 2011-ben az Állandó Képviseletre, amelyet az elmúlt négy évben vezetett.

Forrás: https://24.hu/

Kiemelt kép: MTI/EPA/Olivier Hoslet