Az Egyesült Államok hadseregének, valamint nukleáris fegyverzetének fejlesztését sürgette Donald Trump amerikai elnök kedden a törvényhozás két háza előtt megtartott évértékelő beszédében. Emellett felhatalmazást kért a terroristák bárhol történő elfogásához és arra kérte a Kongresszust, támogassák a déli határkerítést. Cserébe tisztességes kompromisszumot ajánlott a szenátusban blokkoló kisebbségben lévő demokratáknak.

A bevándorlás és az amerikai infrastruktúra fejlesztése ügyében szükséges kompromisszumok kidolgozására szólította fel Donald Trump amerikai elnök kedden a heves pártharcok miatt mélyen megosztott amerikai törvényhozás republikánus és demokrata tagjait elnökségének első évértékelő beszédében.

“Ma este mindenkit arra szólítok, hogy tegyük félre nézeteltéréseinket a közös pontok keresése érdekében, s hogy megteremthessük azt az egységet, amelyet fel kell mutatnunk a minket szolgálatukra megválasztó embereknek” – mondta felszólalásában.

Trump azt sem zárta ki, hogy katonai erőt használ majd ahhoz, hogy elrettentse Észak-Koreát az atomfegyver kifejlesztésétől. Kormánya “a legnagyobb nyomásgyakorlás” politikáját folytatja annak érdekében, hogy “megfékezze Észak-Korea felelőtlen”, az Egyesült Államok kontinentális területét fenyegető nukleáris rakétafegyverkezési hajszáját.

Az elnök úgy fogalmazott, hogy ez a fenyegetés hamarosan valósággá válhat, s az Egyesült Államok múltbéli tapasztalatai Észak-Koreával azt mutatják, hogy a túlzott önbizalom és az engedmények előidézik az agressziót és a provokációt.

Forrás: origo.hu, MTI, AFP/2018 Getty Images/Chip Somodevilla