Még tavaly áprilisban történt, hogy a Pentagon pályázatot hirdetett a védelmi minisztérium felhőrendszerének továbbfejlesztésére. A 10 milliárd dolláros munkára a legnagyobb techcégek jelentkeztek, a Pentagon azonban sorra kiszórta őket, végül csak az Amazon és a Microsoft maradtak versenyben. Úgy tűnt, Jeff Bezos gigacége lesz a befutó. Aztán Trump elnök közbeszólt – írja a Politico.

„Egyesek azt mondják, nem volt jogszerű a verseny” – mondta még júliusban az elnök. „Olyan cégek panaszkodnak erre, amik a világ legjobbjai között vannak… Meg fogom kérni őket [a Pentagont – a szerk.], hogy nézzenek utána, mert kevés olyan dolgot láttam eddig, amire ennyi panasz jött.”

Bár Trump korábban sokszor beszólt az Amazonnak és tulajdonosának, Jeff Bezosnak, az elnök aggodalmait ezúttal megelőzte az iparág moraja. A szóban forgó pályázaton elsőként a IBM bukott meg, majd az Oracle, mely cég viszont odáig ment, hogy a kongresszus előtt kérte a pályázat felülvizsgálatát. A konkurensek azt is nehezményezték, hogy Jim Mattis egykori védelmi miniszter 2017-ben személyesen is találkozott Jeff Bezosszal. Továbbá a The Guardian megírta, hogy az Amazon titkos tárgyalásokat folytatott az amerikai kormánnyal egy beszerzési portál fejlesztésével kapcsolatban.

Bár az Oracle panaszát a kongresszus elutasította, mondván: „téves és sokszor manipulatív spekuláció” az egész, az elnök aggodalmát megfontolva a minisztérium végül elhalasztotta a pályázat nyertesének kihirdetését, helyette kilátásba helyezte a feltételek átértékelését és a szabályok utólagos ellenőrzését.

„Addig nem születik döntés, amíg Mark Esper védelmi miniszter személyesen nem ellenőrzi a szerződéseket” – üzente a Pentagon.

A tét nem kicsi: a minisztérium JEDI névre hallgató felhőrendszerének egyetlen fejlesztője és üzemeltetője lehet a nyertes cég, mely ezzel együtt bizalmas információk petabájtjait tárolja és mozgatja majd egy titkosított, zárt hálózaton. Mindeközben az is feladata lesz, hogy a területen élen járó Kínát kicsit megszorongassa a mesterséges intelligencia piacán.

Fotó: Donald Trump hivatalos Facebook-profil