Ami az olasz ügyet illeti, mikor hírt meghallottam csak egyetlen sóhajjal válaszoltam, végre

– mondta Orbán Viktor a napok óta a tengeren veszteglő Aquarius hajó ügyéről kedd délutáni sajtótájékoztatóján. Ez az a hajó, amin 629 menedékkérő van – köztük gyerekek és várandós nők is –, de az új olasz kormány bekeményített, és nem engedte kikötni.

Megmondom őszintén annyira lehangoló volt azt hallgatni évekig, hogy a tengeri határokat nem lehet megvédeni, hogy az embernek elment az élettől a kedve

– folytatta reagálást a miniszterelnök, aki szerint „eddig nem a képesség, hanem az akarat hiányzott” Európa tengeri határának megvédéséhez.

Az akarat most visszatért Olaszországba. Nagy pillanat ez

– értékelt Orbán Viktor.

Először Spanyolország jelezte is, hogy Valenciában kiköthet a hajó. Azonban az a kikötő túl messze van az Aquariusnak, ezért a Franciaországhoz tartozó Korzika is jelentkezett segíteni.

Olaszországban is sokan tiltakoztak a radikális, immár kormánypárti Északi Ligában politizáló Matteo Salvini nevével fémjelzett döntés ellen. Többek között a Liga koalíció partnerének, az 5 Csillag Mozgalomnak a politikusai.

Szijjártó Péter külügyminiszter viszont méltatta Salvinit, azt mondta:

az olasz kormány lépései még inkább rávilágítanak a brüsszeli bevándorláspolitika alkalmatlanságára, amely az elmúlt három és fél évben képtelen volt az európai határok megvédéséhez szükséges kapacitások kiépítésére és folyamatosan azokat támadta, akik őszintén beszéltek a migráció biztonsági kockázatairól.

Forrás: https://24.hu/

Fotó: SOS Mediterrannee Facebook