A világ leghíresebb divateseménye nem egy divatbemutató, hanem egy patinás múzeum egyik osztályának éves pénzgyűjtő partija. A New York-i Metropolitian Museum of Art (Met) ruhagyűjteménye, ami Costume Institute néven fut, minden évben olyan közösségi finanszírozós partit rendez Met Gala néven, ahonnan észak-olasz dizájntalicskán kéne kitolni a pénzt, ha az nem átutalások formájában érkezne. Egy sima sétálós jegy 30 ezer dollár, vagyis aki nem akar egyedül bóklászni, mint valami szerencsétlen, annak majdnem 16 millió forintot kell kiköhögnie a páros bejutásért. Ha pedig le akarsz ülni a vacsorához, akkor kell asztaljegy is, ami – asztalonként, nem személyenként – 275 ezer dollár, vagyis közel 73 millió forint.

Nem is csoda, hogy ha már ennyit perkáltak, mindenki próbálja a lehető legtöbbet kihozni az esetéből, és ha már úgyis egy divattörténeti intézetet támogat, a tömeg hagyományosan úgy kiöltözik, mint Szaros Pista Jézus nevenapján. Vagyis itt láthatók a legelvetemültebb, legidiótább és legbátrabb ruhák minden évben.

Az idei gálának tematikája is volt, mégpedig a katolicizmus és az egyházi dizájn. Persze nem csak úgy véletlenül, hanem azért, mert május 10-én nyílik az Intézet egyik legnagyobb szabású és legkülönlegesebb eddigi kiállítása, a Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination című, ami a Vatikántól kapott eredeti darabok segítségével mutatja be, hogyan hatott az Egyház esztétikája a csúcsdivat világára.

Mivel minden ilyen esemény a rosszmájúan kommentáló nagyközönség kedvéért létezik, most dőlj még hátrébb, ébreszd fel magadban a nem is olyan mélyen rejlő gonosz divatkrikust, mert azonnal jönnek a menők, a vagányok és a magukból totál hülyét csináló mindenféle sztárok.

A vendégek hála istennek igen sokféle irányból közelítették meg témát és a katolicizmus látványkészletének legkülönbözőbb elemeit alakíttatták át kortárs ruházattá.

Kim Kardashian, a közismert minimalista például, a nemesfémek és az alkoholfogyasztás nagy barátjaként egyszerűen misekehelynek öltözött. A megvalósítás szinte tökéletes, de alul egy nagy, kerek fémtalppal lett volna igazán perfekt:

Az egész gálára jellemző volt, hogy a nők még a szokásosnál is sokkal inkább túlöltözték a férfiakat. Férfifronton, egy-két kivételtől eltekintve az jelentette a bátorságot, ha valaki olyan hagyományos ruhadarabot vett fel, amin megjelent valami egyházra utaló minta. Tökéletes példa erre a vonalra a Glee-ből és a Versace megöléséről készült sorozatból ismerhető Darren Criss bizáncimozaik-mintás zakója, amit csókra termett püspökgyűrűkkel ellenpontozott. Nagy bónuszpont, hogy Crissnek még az ajka színe is remekül harmonizált a nadrág,a zakó és a csokornyakkendő vörösborszínével. További pluszpont, hogy nem akasztott a nyakába valami marha nagy keresztet, hanem ráhímeztette a cipőjére:

Térjünk is vissza a tökös nőkhöz! Közülük is egyből a személyes kedvencemhez, az egyszerre ördögnek, óriási pin@nak, alien származású csillagközi utazónak és szentnek öltözött Solange Knowleshoz, Beyoncé szintén énekesnő húgához. Az Iris van Herpen tervezte galaktikus vulvaruha hatását az egekbe emelte, hogy Solange az angyalnak/elsőáldozó kislánynak öltözött Aurora James-szel (egy New Yorkban kézműves dél-afrikai cipőket áruló cég alapítójával) flangált tanulópárban:

A legönironikusabb jelmeze az alanti képet balra látható Cara Delevigne szupermodellnek volt, aki egy kanos pap rémálmát, a gyóntatófülke rácsa mögött a sötétben megjelenő tök meztelen nőt játszotta el. Szép, összetett koncepció!

A legcukibb, egyben legbolondabb ruhája Frances McDormandnek volt, aki azt idézte fel, mi történik azzal az apácával, aki nem bírja a zárda szigorát, ezért suttyomban jól begombázik, aztán kisétál a zöldséges kertbe, ahol megszólítja egy kelkáposzta:

Gigi Hadid szupermodell sem az egyszerű történetek elmesélésének híve. Ő azt a jelenet játszotta el a ruhájával, amikor Milano püspöke megbízta Michelangelót a Dóm kifestésével, de a projekt második hónapjában pénzzavarba került, abban a fázisban, amikor a Mester még éppen csak felrajzolta a fő motívumot és kiszínezett pár részt belőle:

Minden jelmezbálban van kötelezően legalább egy szerencsétlen, akinek az apukája csinált egy működőképes, teljes testes kólaautomata-jelmezt, ezért 5 perc középpontba kerülés után egész délután nyomorultul feszeng, izzad, és még táncolni sem tud beállni. New Yorkban ez a balfácán az idiótán nagy szárnyakba öltöző Katy Perry volt. A szárny belső, sötétebb színű része pedig kellemetlenül emlékezetett az idős, erős dohányos férfiak nikotinos bajszára:

Érdemes összehasonlítani, hogy az összecigizett libaszárnyaival milyen hatást tudott kelteni a szexpápának öltözött Rihannához képest:

Most pedig jöjjenek a különdíjasok!

A Legbátrabb Ruha Díja Tracee Ellis Ross színésznőé, aki egy püspök összegyűrt szennyesének öltözött:

Képzelőerőben nem sokkal maradt el tőle Nicki Minaj, aki pedig a korábban említett püspöknek a Kim Kardashian által játszott kehelyből kiömlött miseborát játszotta el:

Fotó: Evan Agostini/Evan Agostini/Invision/AP

Érdekes jelenség, hogy a megjelentek közül nem kevesen keverték össze a katolicizmust a Trónok Harca univerzumával. Például maga Madonna is, aki sajnos nem csinált magából egy óriási szóviccet, hanem Cerseinek öltözött:

Fotó: Charles Sykes/Charles Sykes/Invision/AP

De az Olsen-ikrekről is kiderült, hogy nem jártak eleget hittanórára. (Illetve sajnos az is, hogy a túl sok molekula fogyasztása szemét dolgokat művel az ember arcával.):

Fotó: Evan Agostini/Evan Agostini/Invision/AP

A Daenerys Targaryent játszó Emilia Clarke bezzeg szerény maradt és dúsan hímzett bársony sötétítőfüggöny képében jelent meg:

Fotó: Charles Sykes/Charles Sykes/Invision/AP

Sajnos Lana Del Rey és Jared Leto is elbliccelték a töriórát, ezért képzelhették, hogy a Biblia főszereplői nem jórészt földművelésből élő zsidók, hanem dologtalan kaliforniai hippik voltak:

Fotó: Charles Sykes/Charles Sykes/Invision/AP

A Legerősebb Nyakizom Díja Sarah Jessica Parkeré

Aki nem tudta eldönteni, hogy ő egy püspök vagy a Szűzanya, ezért végig egy jókora lámpást egyensúlyozott a fején:

Fotó: Charles Sykes/Charles Sykes/Invision/AP

A Nyúl- és a Macska Terméktanács megosztott különdíját Ariana Grande kapja

A remek, füleket formázó fejdíszéért, aminek – unter uns – csak annyi köze van a katolicizmushoz, hogy azokban a régi időkben, amikor nemcsak gátlástalan sztárok viseltek ilyen hülye kalpagokat, valószínűleg több volt a gyakorló katolikus:

Fotó: Charles Sykes/Charles Sykes/Invision/AP

A Legjobb Glória Díját Janelle Monae rapper kapta

Az arany kalapjáért, miközben, ezt se hallgassuk el, az alatta elterülő Marc Jacobs-ruha is istentelenül jól állt neki:

Fotó: Charles Sykes/Charles Sykes/Invision/AP

A Legkritikusabb Jelmez díja Cardi B.-t illeti

Aki mintha arra akart volna utalni a fejdíszével, hogy minden papot és egyházi személyt kis p@csnek tart:

Fotó: Charles Sykes/Charles Sykes/Invision/AP

Ugye, hogy sokkal jobb volt, mint a parlamenti közvetítés?

Forrás: https://444.hu/

Fotó: Fotó: Charles Sykes/Charles Sykes/Invision/AP

MEGOSZTÁS
Előző cikkA haza mindenek előtt
Következő cikkKubatov rezidencia