Orbán Viktor hétfőn este fél 7-kor vonattal érkezett Bécsbe. A találkozóra Rogán Antal és Balog Zoltán kísérte el. A miniszterelnök az éjszakát a bécsi magyar nagykövetségen töltötte. Orbán bécsi fogadása ellen tiltakozott az osztrák szociáldemokrata párt és a Zöldek európai parlamenti frakciója is. A Die Presse azt írta: a magyar miniszterelnök nem akarta kitenni magát kényes kérdéseknek, ezért Bécsben igyekezett elkerülni minden találkozást a sajtóval. Az interjúkérelmeket elutasították, egy hétfőre tervezett sajtóbeszélgetést pedig Kovács Zoltán lemondott. Orbán az osztrák kancellárral folytatott megbeszélése után sem akart a sajtó elé állni, de a nagy médiaérdeklődésre való tekintettel vendéglátója meggyőzte, hogy tegyenek közös nyilatkozatot, írta a Die Presse.

Legfőbb momentum:

Ausztria és Magyarország egyetért abban, hogy meg kell állítani az illegális migrációt. Ezt az álláspontot képviselik az EU új menekültügyi rendszerének reformjánál. Orbán azt mondta: nem lehet csak a menekültügyi rendszerről beszélni, ehhez szorosan hozzátartozik az EU külső határainak védelme.

A magyar miniszterelnök kedden délután tárgyal a bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetőjével, Heinz-Christian Strache alkancellárral, és a mérsékeltebbnek számító Norbert Hofer FPÖ-s infrastruktúraminiszterrel.

A tervek között szerepel, hogy kedden este a kormányfő még Wolfgang Schüssel korábbi osztrák kancellárral is megbeszélést folytat a Hotel Sacherban.

Forrás: index.hu, Die Presse.