A hirtelen a hatalom barátjává vedlett Index tegnap egy meleg, szivárványszagú élő adásban ölelte körül Karácsony Gergelyt, amelyből megtudhattuk, hogy miért is nem tartottuk alkalmasnak Karácsonyt erre az összetett tudást igénylő feladatra. Karácsony láthatólag még nem tudja, hogy az önkormányzatoknak van hatásköre és illetékessége, illetve fizikai korlátok is akadályozzák az önmegvalósítását, de biztosak vagyunk benne, hogy Gyurcsány Ferenc és a maradék szocialisták ebben az önmegvalósítás-dologban némileg akadályozni fogják. Úgy is mondhatnánk: Karácsony Gergely ma átvette a város kulcsait szimbolikusan, Gyurcsány Ferenc, a névtelen szocialista és a szadeszes hármas pedig a pénztárat valójában. 700 milliárd forint került ellenzéki fennhatóság alá, amit Budapestre és a kerületekre kellene költeni.

Karácsony Gergely, főpolgármester-jelölt kerületlátogatásba kezd, amelynek első állomásaként Kispestre megy és Gajda Péterrel, Kispest polgármesterével közös sajtótájékoztatót tart 2019. május 3-án. Fotó: Horváth Péter Gyula

Karácsony csapatának biztos bővebb kedvezményezetti listája van. Karácsony Gergelyen sosem látszott, hogy különösebben hatással lenne rá, hogy Budapest főváros volta kötelezettségeket is ró a városra. Nem tűnik úgy, hogy megválasztása után felkerült volna ez a szempont azok közé, amit figyelembe akar venni.

Az összes fővárosi cég vezetőjének megbízatása nyílt pályáztatás útján fog eldőlni.

A látványpolitizálás leggyönyörűbb példája, amikor a politikai kinevezéseket nyílt tekintettel belehazudva a kamerába nyílt pályáztatásnak és szakmai döntésnek hívják. Teljesen természetes, hogy egy új vezető a stratégiai pontokon hozzá feltétlenül lojális emberekkel akar dolgozni. Az már egy másik kérdés, hogy vannak-e olyan emberek a néhány száz szélsőbalos és szélsőliberális aktivistán kívül, akik csak a saját buborékjukban élnek, akik Karácsonyhoz hűek. Mert akiket kineveznek majd, azok mindannyian a DK-MSZP-SZDSZ struktúra elitjéhez lesznek lojálisak, nem a Gergőhöz. Ugyanis nem valamiféle új baloldali-liberális elit támogatásával nyert Karácsony, hanem a lehető legrégebbi szoci és belpesti hátéremberek támogatásával, akik egyebek mellett Budapest húsz évét is meglovasították már 2010-ig.

Budapest, 2019. október 6. Előttem az utódom – Demszky Gábor korábbi főpolgármester (b) és Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt a szeptember 11-én elhunyt Rajk László Kossuth-díjas építész, díszlet- és látványtervező sírjánál tartott megemlékezésen. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Mindezeken túl Karácsony a békülékeny dackorszakát azzal fogja betetőzni, hogy nem megy el a Puskás-stadion avatójára. Jó is, mert ahogy ismerjük, még a végén kiszúrná a labdát (ja nem, az a Tordai Bence).

A legbájosabb persze az, hogy miután a kampány véget ért, a választás megvolt, az Index is megírja, hogy Karácsony fő ígéreteinek jelentős része eleve lehetetlen. Például a Liget-projekthez oda sem tud szagolni; legfeljebb akkor van bármi esélye késleltetni a folyamatot, ha totális háborút hirdet a kormány ellen és néhány ezer lapátos pestivel betemetteti a munkagödröket. Mondjuk az teljesen érthető, hogy fél a gödröktől; ezek szerint lehet, hogy Tóth Csaba is jön vele Zuglóból.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd főpolgármester-jelöltje, Horváth Csaba, az MSZP fővárosi képviselője és Gy. Németh Erzsébet, a DK képviselője (b-j) a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt a Városháza dísztermében, 2019. február 20-án. Fotó: Horváth Péter Gyula

A kedvencem azonban a következő idézet, amit az Index sem mulaszt el kiírni:

A számoktól függ, még nem látjuk a jegybevétel struktúráját.

A BKV pénzhiánya ugyan ismert, de a „cél” az, hogy 14 év alatt ingyenes legyen a tömegközlekedés. De ezt a fenti okokból egyelőre csak 7 éves korig terjesztenék ki. Öt éve tagja a fővárosi közgyűlésnek a győztesünk, de nem ismeri a „jegybevétel struktúráját”. Ez egy exceltábla egyébként, amit szociológus diplomával elvileg lehet értelmezni: csak van ott valahol egy ilyen nagy tudású ember.

Karácsony Gergely akkor még közös ellenzéki főpolgármester-jelölt és Fekete-Győr András, a Momentum elnöke 2019. szeptember 16-án. Fotó: Horváth Péter Gyula

Én mondjuk azt képzeltem, hogy egy ilyen ígéretet – amelyet egyébként alapból kiröhögött mindenki, a nagyságrendek számításában elkövetett szarvashibák okán – valamennyire megalapoz az ember, hogy mégis tudja, ha valaki kérdezősködik, hogy ez mennyi bevételkiesést okoz és hány lottóötös kell a megvalósításához.

Karácsony is az a liberális demokrata, aki nem szereti, ha mások mást gondolnak, mint ő, tehát marad a fővárosi színházak liberális vezetése – még szerencse, hogy idáig is ugyanez volt: most nem kell fáradnia egy tisztogatással rögtön a nagy szabadság elején. A Lokál című újságnak meg mennie kell. Kétségtelen, hogy nem sok jót írtak Karácsonyról ebben az ingyenes újságban, de az elődjében sem a Fideszről, és van egy olyan gyanúnk, hogy az utódlapban majd rendesen bepótolják ezt a kis lemaradást.

Az MSZP kampányrendezvénye Frans Timmermans, az Európai Szocialisták Pártjának csúcsjelöltje, az Európai Bizottság alelnöke, Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és Karácsony Gergely (k), az MSZP-vel választási szövetségre lépett Párbeszéd társelnöke (b-j) az MSZP “Szövetségben Európával” című kampányrendezvényén a Europe Congress Centerben, 2019. május 18-án. Fotó: Horváth Péter Gyula

Karácsony az Index szerint „hosszabb távon autómentesítené a pesti, majd a budai alsó rakpartot – de a város autós forgalmának visszafogása csak óvatos fokozatossággal érhető el”. Szeretném a zöld Budapest híveit értesíteni, hogy a „hosszabb távon” kifejezés itt azt jelenti – mint ahogy az Index is megírta –, hogy amint a fúziós reaktor meghajtású, kínai gyártású, Captain Kirk típusú transzporterek tömeges importja megindul, akkor azonnal. A dugódíjat, gondolom, meg se merték kérdezni.

Budapest, 2019. október 13. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (k) és felesége, Dobrev Klára, a DK európai parlamenti (EP) képviselője, az EP alelnöke, valamint Molnár Csaba, a DK EP-képviselője, ügyvezető alelnöke (b) a budapesti Kazimír Bisztrónál, ahol Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt az önkormányzati választás részeredményeit figyeli. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Szerintem Karácsony Gergely nem tudja, mire vállalkozott. Még szerencse a Gyurcsányéknak, hogy nem nagyon kell törődniük vele. Azt, hogy ki nem törődik majd vele, a főpolgármester-helyettesek névsorából fogjuk megtudni.

Forrás: https://pestisracok.hu/

Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

MEGOSZTÁS
Előző cikkA Kapitány
Következő cikkGo Kimi go