A devizatartalékok fontos szerepet töltenek be a gazdasági stabilitásban. Éppúgy eszközei az infláció féken tartásának, mint az importfolyamatok biztonságos irányításának, és ha megbillen a makroökönómiai egyensúly, részbeni beáldozásukkal elősegíthető annak helyreállítása.

Friss adatok alapján a világ devizatérképe

Az IMF friss adatai alapján (mindössze néhány ország esetében nem állnak rendelkezésre 2018-as adatsorok, ezeknél, például Szaúd-Arábiánál, a 2017-es adatokra lehet támaszkodni) az elemzők összeállították, melyek a legnagyobb devizatartalékokkal bíró országok.

A devizatérképre felkerülni csak 5 milliárd amerikai dollárt meghaladó dugipénzzel lehetett, a kontinensek eltérő színének pedig az áttekinthetőségen túl, még egy szerepük van. Azt mutatják, a devizatartalékok milyen területi súllyal essenek latba a világ egyes részein.

Az alábbiakban – néhány országnév magyarítását leszámítva – változtatás nélkül látható a devizatartalékokat mutató „világtérkép”.

Az értelmezéshez: az összeg nagyságát megadó „B”, azaz „billion dollar”, vagyis milliárdot jelöl. Azaz például Oroszországnak 356,5 milliárd amerikai dollárt érő devizatartaléka van.

Látható, hogy a legnagyobb devizatartalékkal Kína bír, az országnak közel 3162 milliárd amerikai dollárral megegyező értékben van pénze más ország valutájában.

A tíz legnagyobb tartalékkal bíró ország listája:

1. Kína, 3161,5 milliárd dollár
2. Japán, 1204,7 milliárd dollár
3. Svájc, 785,7 milliárd dollár
4. Szaúd-Arábia, 486,6 milliárd dollár
5. Hong Kong (speciális státuszú Kínán belüli terület), 437,5 milliárd dollár
6. India, 397,2 milliárd dollár
7. Dél-Korea 385,3 milliárd dollár
8. Brazília, 358.3 milliárd dollár
9. Oroszország, 356,5 milliárd dollár
10. Szingapúr, 279,8 milliárd dollár

Jól látható, hogy a devizatartalékok nagysága nagymértékű területi egyenlőtlenséget mutat. Kína majdnem háromszor annyi tartalékkal bír, mint a második helyezett Japán, és ez a pénz elegendő lenne arra, hogy kiváltsa vele Nagy-Britannia egy éves, 2600 milliárd dollár körüli gazdasági teljesítményét úgy, hogy még néhány királyi lakodalomra is futná emellett.

Forrás: http://www.origo.hu/

Fotó: AFP/Imaginechina/Xie zhengy