Őrületes karrier van a Bogár mögött: a típus előbb Európában, aztán Észak-Amerikában, majd Latin-Amerikában segített tömegeknek autóhoz jutni. Összesen 21 millió készült belőle, ami ahhoz képest igazán fantasztikus eredmény, hogy a koncepció szintjén már az 1940-es évek végére elavult a típus. Ennek ellenére alapköve lett a mai VW konszern ma is kitartó hírnevének, amiben a szeretetre méltó forma és hang mellett az alacsony ár játszotta a főszerepet.

Nem csoda, hogy miután európai és észak-amerikai kereskedésekből vagy húsz évvel korábban eltűnt, a múltidéző New Beetle 1998-ban olyan slágertermék lett, ami elhomályosítani látszott a nagy elődöt is. Az őrület azonban hamar alábbhagyott: az új Beetle jó drága lett, az árához képest primitív technikát kapott, emellett szűkös is volt. A kettőt fizet, egyet kap elv keveseknek tetszett igazán, különösen Észak-Amerikában estek vissza hamar az eladások. És hiába lett vonzóbb és célszerűbb a 2011-es harmadik generáció, a formátum látványosan elkopott: a retró-Beetle következő generációjára már senki nem volt kíváncsi.

A VW azért becsülettel végigvitte a harmadik generációt is a teljes modellcikluson – nyolc év több is, mint a legtöbb átlagautó gyártási ideje manapság – de itt a sztori vége. 2018-ban már csak 11 ezer fogyott az Egyesült Államokban és 14 ezer Európában, ez a mennyiség pedig a gyártás fenntartásához is kevés volt. A két új Beetle generáció összességében sem érte el a nagy előd eladásainak tizedét: az első New Beetle-ből 1,16 millió, a másodikból 530 ezer fogyott el.

Ez nem jelenti, hogy a VW ne próbálkozna a továbbiakban retró-formatervű autókkal, de a Beetle most biztosan pihen egy kicsit. Várhatóan az MEB plaftormra épül valami, ami halványan emlékeztet majd a Transporter első generációira, de a VW vezérigazgatója szerint Beetle-utód a távlati tervekben sem szerepel.

A Beetle helyén, a VW mexikói üzemében várhatóan egy, az Atlasnál kisebb terepjáró készül majd, amelytől azt remélik, hogy Észak-Amerikában végre megint népszerűvé teheti a VW nevét.

Forrás: https://totalcar.hu/