Jean-Claude Juncker bizottsági elnök szerint a június 28-29-i G20 találkozót is felhasználhatják az egyeztetésekre. „Örömmel, élvezettel, elégedettséggel, és igen, egy kicsi boldogsággal vettem tudomásul, hogy nem könnyű lecserélni engem” – viccelt az éjjel 2-kor tartott sajtótájékoztatóra láthatóan elfáradt politikus.

A csúcstalálkozó közben gyorsan elterjedt az interneten egy fénykép arról, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Angela Merkel német kancellárral, Emmanuel Macron francia elnökkel és Pedro Sanchez spanyol miniszterelnökkel nyolcszemközt tárgyal. A brüsszeli tudósítók nagy jelentőséget tulajdonítottak ennek a lencsevégre kapott privát összejövetelnek, ugyanis már előtte is az a hír járta, hogy pontosan a francia, a német és a spanyol vezetőkön múlik elsősorban, hogy sikerül-e megegyezni az új bizottsági elnök személyéről. Ugyanis: azon túl, hogy mind a hárman népes és erős uniós országokat irányítanak, Angela Merkel egyúttal az Európai Néppárt legmeghatározóbb politikusa, Macron a liberális pártcsalád vezető alakja, Sanchez pedig az európai szocialista párt erős embere. Ez az a három pártszövetség, amelynek az európai parlamenti frakciói meg kell, hogy egyezzenek egymással ahhoz, hogy sikerüljön stabil többséget létrehozni az EU jogalkotásában.

Emmanuel Macron francia államfő, Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök, Donald Tusk, az Európai Tanács vezetője, és Angela Merkel német kancellár tárgyal az Európai Tanács ülésén, 2019. június 20-án.

Emmanuel Macron francia államfő, Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök, Donald Tusk, az Európai Tanács vezetője, és Angela Merkel német kancellár tárgyal az Európai Tanács ülésén, 2019. június 20-án.

Fotó: Dario Pignatelli / © Európai Unió

A huszonnégy európai kormányfő és négy államfő megállapodott, hogy jövő vasárnap, június 30-án újból összeülnek. Addig Donald Tusk folytatja a tárgyalásokat a parlamenti frakciókkal és az uniós országok vezetőivel. Ezeknek az egyeztetéseknek a fényében a hónap végén már szavazhatnak konkrét jelöltekről. Az Európai Parlament a július 2-4-i ülésén már szeretné megválasztani az EP elnökét, erre azonban ideális esetben csak akkor kerülhet sor, ha már tudják, hogy a másik négy intézmény: az Európai Bizottság, az Európai Tanács, az Európai Központi Bank és az Európai Külügyi Szolgálat élére milyen nemzetiségű, milyen nemű és milyen pártállású jelölteket, és elsősorban: kiket szánnak az állami vezetők. Ezekre a döntésekre kerül majd sor várhatóan június 30-án. Kivagyunkváncsiak.

Forrás: https://index.hu/

MEGOSZTÁS
Előző cikkTudod mi az a libra?
Következő cikkA hét híre