St. Orbán Étterem, Badacsony

Kint méretes terasz vár szőlőlugassal és brutális panorámával, bent békebeli berendezés. Egy apró, de fontos tényezővel indítunk:  a felszolgálás  kifejezetten figyelmes, kezdetnek például amikor nyilvánvalóvá válik, hogy több ételt kóstolunk majd, mindenhez hoznak még egy evőeszközt, így nem kell a klasszikus elfordult a pincér-tányért cserélünk manőverrel dolgoznunk. A préselt fácánmell jó indítás (házi kenyér érkezik mellé), a borjúraguleves a tejszínes helyett a gulyásszerű vonalat képviseli, az erdei gombákkal kiegészülve gazdag ízélményt nyújt. A napi ajánlatban szereplő káptalantóti mangalicatarja grillezve, krémes gerslivel és lecsóval (3950 forint) szintén erős versenyző, a tejfölben sült túrógombóc ehhez képest szerényebb, a harmadik falat után kissé unalmassá válik, a madártej annál jobb. Laposa József és Szeremley Huba barátságából egy jó szívvel ajánlható étterem született (újjá). Az ételek mellé a két családi borászat tételei közül választhatunk.

 

Fotó: St. Orbán Étterem

Néhány izgalmasabb étel az étlapról:

Préselt fácánmell (1950 forint)

Borjúraguleves (1550 forint)

Sertésszűcs rozéra sütve friss fűszerekben, újhagymás burgonyakrémmel, vajon futtatott hüvelyes borsóval (3450 forint)

Madártej mandulás piskótával (1350 forint)

Tejfölben sült túrógombóc (1150 forint)

 

Pörc Bisztró és Delikát, Balatonkenese

Kocsis Jenő ötödik generációs hentescsalád sarja. Delikátboltjuk egész évben nyitva tart a helyiek örömére, de törzsvásárlóik tulajdonképpen az egész országban akadnak, akik korábban simán vártak akár egy órát is a rendelésükre. Ezt már ők sem bírták nézni – meséli a tulajdonos – idén közvetlenül a bolt mellett megnyitották a különálló vendéglátóhelyet is, mi pedig néhány nappal a nyitás után látogattuk meg őket. A teraszon épp a helyi iskola nyugdíjas tanárai tartanak találkozót, az egész hangulat ettől olyan polgáriassá válik, mintha egy kis osztrák faluban lennénk. De szerencsére nem ott vagyunk, ott biztosan nem kapnánk pirított pörcöt. (A pörc definíció szerint bevagdalt, húsos, bőrös szalonnadarab, amelyből kisütötték a zsírt. Addiktív.) Meg sült kolbászt, meg hamburgert, meg kecskesajtot. A kínálat nem terjengős: kevés dologra koncentrálnak, de az legyen jó. Hát, jó is lett.

 

Fotó: Pörc Bisztró és Delikát

 

Néhány izgalmasabb étel az étlapról:

Rostlapon pirított pörc, saláta, kenyér (1890 forint)

Hidegtál (1890 forint)

Sült kolbász menü gyöngybab salátával és szilva chutney-val (2400 forint)

Retro burger (1690 forint)

Túrógombóc (890 forint)

 

Szépkilátás Bisztró, Balatonakarattya

A 71-es főút melletti bisztró rövid idő alatt sok rajongót szerzett egyszerű és friss konyhájával, az igazi hájp eddig mégis elkerülte. Ami nem baj, de azért szólunk, hogy érdemes figyelni rájuk, ha mondjuk az északi part felé haladva útközben ennénk valamit (ha meg Balatonakarattya a bázis, akkor főleg). Kezdésnek például kitűnő egy hideg kovászos uborkaleves, ami a felszolgáló szerint a másnapos vendégek körében bestseller (de józanon is finom, friss, a legnagyobb melegben egy kis reménysugarat jelent). A legtöbben valószínűleg a Szépkilátás névre keresztelt, 60 százalék marhahúst és 40 százalék sertéshúst tartalmazó, árban is nagyon barátságos burger miatt térnek vissza ide, de a lecsóval vagy a salátákkal sem nyúlunk mellé. Szűk, bisztrós étlap, friss alapanyagok, készséges személyzet. Hogy senkit se érjen csalódás, azt azért el kell mondani, hogy a Szépkilátás teraszán nincsen szép kilátás (sőt, leginkább semmilyen nincs) – a dolog magyarázata az, hogy az eredeti hely még akkor nyitott, amikor a kert végében álló fák sokkal kisebbek voltak. (Van viszont egy belvárosi játszótereket megszégyenítő mérető placc, ahol a velünk utazó gyerekek tombolhatnak egyet az autópálya fáradalmai előtt vagy után.) Mivel a konyha minősége bőven kárpótol, ezt simán elnézzük.

 

Fotó: Szépkilátás Bisztró

 

Néhány izgalmasabb étel az étlapról:

Szürkemarha kenőmájas ciabattával, friss zöldségekkel (1590 forint)

Hideg kovászos uborkaleves (890 forint)

Szépkilátás burger (1290 forint)

Kolbászos lecsó (1590 forint)

Pisztrángfilé (1990 forint)

 

Hegyi Csárda, Balatonlelle-Kishegy

 

Miután feljutottunk a domboldalra (erdőben vezető út másfél autó szélességre szabva, két irányban, rutintalan sofőröknek csak erős idegzettel ajánlott) első lépésként a csárda szóval kapcsolatos eddigi tapasztalatokat kell elfelejtenünk: ebben a műfajban a helyek többsége minimum életveszélyes, de a balatonlellei domboldalon megmutatják, hogy lehet ezt jól is csinálni. A környezet magáért beszél: szőlőlugas, mediterrán fűszernövények, naplementében vagy anélkül is erős kilátás, még egy kedves kápolna is akad a közelben. Eddig pipa, a meglepetés innen kezdődik. Az étlapon kemencésként leírt ételek nem csak a nevükben azok (aminek van egy egyszerű oka: a kertben áll egy kemence). A köretek változatosak, vannak izgalmas meglepetések is, mint a lecsós báránymáj házi tarhonyával. Nyári hétvégéken érdemes asztalt foglalni: a lefelé vezető autóút sokkal kellemesebbnek tűnik némi kemencében sült libacomb után.

 

Fotó: Hegyi Csárda

 

Néhány izgalmasabb étel az étlapról:

Hízott libamájkrém koktélparadicsomos rukkolával, bagettel (1900 forint)

Hideg eperkrémleves túrógombóccal (750 forint)

Lecsós báránymáj házi tarhonyával (2400 forint)

Kemencés sütött mázas sertésoldalas, pirított burgonyával, chilis sültpaprika-krémmel (2700 forint)

Kemencében sült libacomb párolt lilakáposztával, fahéjas szilvával, póréhagymás törtburgonyával (3100 forint)

 

Kikötő Étterem, Szigliget

Kevés helyen lehet az északi parton közvetlenül a Balatonra néző asztalhoz jutni akkor, ha éppen nem egy büfé áldozatai vagyunk. A vitorláskikötő szó is rejt némi kockázatot: közönségének arcán gyakran tévesen rajzolódik ki az az érzés, hogy aki képes egy hajót kormányozni, annak automatikusan a lábai előtt fog heverni a világ. A Kikötő mégis egy olyan szigligeti klasszikus, ahol hatalmas a pázsit, jó a hangulat és finomat főznek. A hely 16 éves múltra tekint vissza és jó példa arra, hogy egy kis büféből kiindulva is lehet egyszerű, de szerethető, minőségi étteremmé fejlődni. A konyhában a személyzet nagyobb része háziasszonyokból áll, akik az otthoni ízeket hozzák el ide. A gyümölcsleves frissítő, a töltött paprika nyárias, a sajttál pedig tökéletes egy pohár borhoz. A vendégeket gyakran keresztnéven szólítják, a flancolást mindenki a hajón hagyja, a pincérek pedig nem kapnak szívrohamot, ha az árnyék miatt egy kicsit arrébb húzunk egy kerti asztalt. És azt mondtuk már, hogy itt van a Balaton is?

 

Fotó: Kikötő Étterem

 

Néhány izgalmasabb étel az étlapról:

Hideg gyümölcsleves tálban (900 forint)

Töltött paprika (2000 forint)

Túrós csusza serpenyőben pirítva, házi pörccel (2100 forint)

Sajtvariációk salátaágyon a Szegedi Családi Gazdaságból (2900 forint)

Konfitált tarja steak erdei gombamártással (2500 forint)

Forrás: https://forbes.hu/

Fotó: Dan Gold / Unsplash