Szijjártó Péter kijelentette: az EU kudarcba fulladt migrációs politikája jelent meg az ENSZ elképzeléseiben, így például az a hazug állítás, hogy a migráció alapvető emberi jog, a migrációnál jobb sose történt az emberiséggel.

Ezzel szemben alapvető emberi jog az, hogy az ember a saját otthonában nyugalomban, biztonságban élhessen. Ezt fenyegeti az EU és az ENSZ migrációs politikája

– mondta a miniszter.

Az EU megdöbbentő módon egyszer sem állt ki az európai emberekért, például a migráció biztonsági kockázatai, a növekvő terrorveszély témájában, és semmibe vette, hogy az unióban nincs egységes álláspont a migrációról – tette hozzá Szijjártó Péter a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Azzal kapcsolatban, hogy egy ukrán nacionalista honlapon azzal vádolták, megsérti Ukrajna szuverenitását, szeparatizmust szít, a magyar külügyminiszter úgy reagált, hogy Ukrajnában tavasszal elnökválasztás lesz, és a jelenlegi államfő népszerűsége “padlón van”. Petro Porosenko vélhetően ezért kelt gyűlöletet a kisebbségek, elsősorban a kárpátaljai magyarok ellen – mondta.

Jellemző erre a politikára, hogy miközben Magyarország támogatásával társulási szerződést köthetett Ukrajna az unióval, öt nap múlva már elfogadták Ukrajnában a magyar kisebbség kizárólagos anyanyelvi oktatását felszámoló törvényt

– jegyezte meg Szijjártó Péter.