L’amour Tihanyban

TOLG ANNA 2 -1289
Gimnazista korától érdekelték a vízi élőlények, az egyetemen az egyik legnevesebb halászatbiológus lett a professzora, így ezzel eldőlt a sorsa. Tölg István 1956-ban, huszonévesen kezdett a mai Balatoni Limnológiai Intézet elődjében. A Klebelsberg-alapítású, nagy múltú, az MTA szárnyai alá vett intézetben felsőbb utasításra évekig többet foglalkoztak például nyulakkal, mint a Balaton vízi életéhez kapcsolódó kutatásokkal. Tölg az intézet új aranykorának tanúja lett, amely nemcsak sikeres kutatásokat, hanem legendás társasági életet is jelentett. Erről szól Szalay Károly regénye, a Bikakolostor. „Az volt az intézet varázsa, hogy barátok vártak, dumák, viták, izgalmak a laboratóriumokban, izgalmak a hálószobákban, potya nők a strandon, és persze érdekes politikai hírek is esetleg”– áll a könyvben, amelyben Tölg a Felvidékről öt szatyorral kidobott Tass neve alatt bukkan fel.

A most bemutatott fotók a Balatonon és Dinnyésen készültek – itt szaporított amúrt és busát két évig Tölg István, mielőtt a százhalombattai Temperáltvízű Halszaporító Gazdaság igazgatója lett csaknem két évtizedre. A többszáz, sokszor saját fotójával kísért szakcikket, illetve könyveket is író halászatbiológus 2009-ban halt meg.

Jég alatti nehézbúvárkodás a Balatonon, talán halszámlálás, talán ivarérett halak begyűjtése miatt. A magas, kalapos férfi Dr. Felföldy Lajos botanikus és hidrobiológus, a sapkás, napszemüveges Dobos Gyula asszisztens és az intézet hajóvezetője.

A tihanyi Magyar Biológiai Intézetet Klebelsberg Kuno alapította 1927-ben. A közoktatási miniszternek nem volt könnyű dolga, a húszas évek nehéz politikai és gazdasági helyzetében többször megkapta a „Minek egy ekkora gondban lévő országnak egy csiborpatkoló?”-kérdést.

Jég alatti nehézbúvárkodás a Balatonon, talán halszámlálás, talán ivarérett halak begyűjtése miatt. A magas, kalapos férfi Dr. Felföldy Lajos botanikus és hidrobiológus, a sapkás, napszemüveges Dobos Gyula asszisztens és az intézet hajóvezetője. A tihanyi Magyar Biológiai Intézetet Klebelsberg Kuno alapította 1927-ben. A közoktatási miniszternek nem volt könnyű dolga, a húszas évek nehéz politikai és gazdasági helyzetében többször megkapta a „Minek egy ekkora gondban lévő országnak egy csiborpatkoló?”-kérdést.

(Fotó: Tölg Anna / FORTEPAN)

Tölg István egyik munkatársával a tihanyi kutatóintézetben, amelynek akkoriban egykori egyetemi tanára és mentora, Woynarovich Elek volt az igazgatója.

A fotón Tölg egy méreten aluli süllőt szorongat, igyekszik a szájából kiszabadítani a ragadozóhal egyik fő táplálékát, egy félig megrágott szélhajtó küszt (közismertebb nevén snecit). Láthatóan kétszemélyes művelet, az asszisztens egy csipesszel feszíti szét szerencsétlen süllő száját. A közhiedelemmel ellentétben a süllő és a fogas ugyanazon halfaj, csak a nagyobb példányok érdemelték ki a fogas nevet a nagyranövő szemfogak miatt. A fogas unokatestvére a kisebb alkatú kősüllő, amit horgászberkekben kövesnek becéznek. A köves húsa vetekszik a fogaséval.

Tölg István egyik munkatársával a tihanyi kutatóintézetben, amelynek akkoriban egykori egyetemi tanára és mentora, Woynarovich Elek volt az igazgatója. A fotón Tölg egy méreten aluli süllőt szorongat, igyekszik a szájából kiszabadítani a ragadozóhal egyik fő táplálékát, egy félig megrágott szélhajtó köszt (közismertebb nevén snecit). Láthatóan kétszemélyes művelet, az asszisztens egy csipesszel feszíti szét szerencsétlen süllő száját. A közhiedelemmel ellentétben a süllő és a fogas ugyanazon halfaj, csak a nagyobb példányok érdemelték ki a fogas nevet a nagyranövő szemfogak miatt. A fogas unokatestvére a kisebb alkatú kősüllő, amit horgászberkekben kövesnek becéznek. A köves húsa vetekszik a fogaséval.

(Fotó: Tölg Anna / FORTEPAN)

Fent az apátság, lent az intézet. A kép 1960-ban készült. Az évtizedek óta tervezgetett intézet nem véletlenül került a Tihanyi-félszigetre. Ez volt akkoriban a Balaton környékének legérintetlenebb területe, mely belső tavával, hegyeivel, vulkanikus képződményeivel rengeteg kutatási témát adott, de ami ennél is fontosabb: a két nagy balatoni medence találkozásánál fekve különösen alkalmasnak tartották sekély és mély vizek összehasonlító tanulmányozására. A kultuszminisztérium a tihanyi bencésektől vette meg a többhektáros területet, ahol Kotsis Iván tervei szerint épült fel a főépület, a vendégház és a kutatói lakóház. A képen jobbra a Rockefeller-alapítvány támogatásával épült üvegház, az ötvenes években algagyár működött benne.

Fent az apátság, lent az intézet. A kép 1960-ban készült.

Az évtizedek óta tervezgetett intézet nem véletlenül került a Tihanyi-félszigetre. Ez volt akkoriban a Balaton környékének legérintetlenebb területe, mely belső tavával, hegyeivel, vulkanikus képződményeivel rengeteg kutatási témát adott, de ami ennél is fontosabb: a két nagy balatoni medence találkozásánál fekve különösen alkalmasnak tartották sekély és mély vizek összehasonlító tanulmányozására. A kultuszminisztérium a tihanyi bencésektől vette meg a többhektáros területet, ahol Kotsis Iván tervei szerint épült fel a főépület, a vendégház és a kutatói lakóház. A képen jobbra a Rockefeller-alapítvány támogatásával épült üvegház, az ötvenes években algagyár működött benne.

A nádas melletti töltésen karókat pakolnak le egy nehezen meghatározható járműről, a kerekei és a fékező szerkezet alapján úgy tűnik, mintha keskeny nyomtávú vasúti kocsi lenne, amely elé egy lovat fogtak be. A minden bizonnyal egyedi, balatoni lóvasúttal valószínűleg kerítéskarókat szállítanak.

(Fotó: Tölg Anna / FORTEPAN)

A nádas melletti töltésen karókat pakolnak le egy nehezen meghatározható járműről, a kerekei és a fékező szerkezet alapján úgy tűnik, mintha keskeny nyomtávú vasúti kocsi lenne, amely elé egy lovat fogtak be. A minden bizonnyal egyedi, balatoni lóvasúttal valószínűleg kerítéskarókat szállítanak.(Fotó: Tölg Anna / FORTEPAN)

A kalapos pártitkár elégedett. Tölg fotóján a hagyományos, körhálós halászat utolsó stádiuma: a háló a partra húzatása. A halakat hatalmas, vesszőkosarakban hordják el minden valószínűség szerint az oxigénpalackkal levegőztetett halszállító tartályokhoz. Az intézet kalapos, ballonkabátos pártitkára elégedetten figyeli a munkafolyamatot. A horgászok nagy megelégedésére néhány éve a balatoni halászatot betiltották.

A kalapos pártitkár elégedett.

Tölg fotóján a hagyományos, körhálós halászat utolsó stádiuma: a háló a partra húzatása. A halakat hatalmas, vesszőkosarakban hordják el minden valószínűség szerint az oxigénpalackkal levegőztetett halszállító tartályokhoz. Az intézet kalapos, ballonkabátos párttitkára elégedetten figyeli a munkafolyamatot. A horgászok nagy megelégedésére néhány éve a balatoni halászatot betiltották.

(Fotó: Tölg Anna / FORTEPAN)

Vidám nyári halászatA zsákmány láthatóan apróhalakból, többnyire kispontyokból áll,  de egy körülbelül hatkilós példány is rajtavesztett. A halakat valószínű telepítés céljából halászták ki egy nevelőtóból.

Vidám nyári halászat

A zsákmány láthatóan apróhalakból, többnyire kispontyokból áll, de egy körülbelül hatkilós példány is rajtavesztett. A halakat valószínű telepítés céljából halászták ki egy nevelőtóból.

(Fotó: Tölg Anna / FORTEPAN)

Vajon milyen halbiológiai kísérlethez kellett ez a vájdlingnyi megpucolt és beirdalt, méreten aluli amur?

Vajon milyen halbiológiai kísérlethez kellett ez a vájlingnyi megpucolt és beirdalt, méreten aluli amur?(Fotó: Tölg Anna / FORTEPAN)

Angolnák mérlegelve, valószínű telepítés vagy szállítás  előtt. Az angolna sem őshonos hal a Balatonban, bár egyes vélemények szerint a Sió csatornán fel tudott úszni. Míg az amurnak az ikrája, az angolnának a vére mérgező.  Balatoni horgászat során helyi öreg pecásoktól lehet olyan történetet hallani, hogy éjszaka az angolnák kikúsznak a kertbe, és leeszik a zsenge zöldborsótermést. Bár tényszerű, hogy az angolna a nedves fűben meglepően jól siklik, a történetet azért valószínűleg túlzás.

Angolnák mérlegelve, valószínű telepítés vagy szállítás előtt.

Az angolna sem őshonos hal a Balatonban, bár egyes vélemények szerint a Sió csatornán fel tudott úszni. Míg az amurnak az ikrája, az angolnának a vére mérgező. Balatoni horgászat során helyi öreg pecásoktól lehet olyan történetet hallani, hogy éjszaka az angolnák kikúsznak a kertbe, és leeszik a zsenge zöldborsótermést. Bár tényszerű, hogy az angolna a nedves fűben meglepően jól siklik, a történetet azért valószínűleg túlzás.

(Fotó: Tölg Anna / FORTEPAN)

Kövér tükörponty fekszik a mérlegelőhálón.

Kövér tükörponty fekszik a mérlegelőhálón.(Fotó: Tölg Anna / FORTEPAN)

Hagyományos, kerítőhálós halászat a Badacsony alatt. Süt a képről, hogy nyáron sem lehetett egyszerű munka a halászmesterség.

Hagyományos, kerítőhálós halászat a Badacsony alatt. Süt a képről, hogy nyáron sem lehetett egyszerű munka a halászmesterség.(Fotó: Tölg Anna / FORTEPAN)

Egy amurkölyök hasát nyomkodja ismeretlen okból a kísérletező biológus. A halnak láthatóan nem tetszik a művelet, de még így is jobban járt, mint beirdalt társai.

Egy amurkölyök hasát nyomkodja ismeretlen okból a kísérletező biológus. A halnak láthatóan nem tetszik a művelet, de még így is jobban járt, mint beirdalt társai.(Fotó: Tölg Anna / FORTEPAN)

Fiatal kutató, kutyával. A hatvanas évekbeli legendás tihanyi kutatói életről szól a már emlegetett Bikakolostor, álnevekkel, de „elképesztően hiteles karakterábrázolásokkal” – írja G.-Tóth László, aki intézettörténetében hozzáteszi a magáét. Tőle tudjuk, hogy a konyhát a kutató-feleségek hetenként felváltva, kevés pénzből vezették és a közös étkezések fontos csapatépítők voltak. Az akkoriban történt legkülönfélébb intézeti és intézet-körüli társadalmi események, társasági történetek ma már az intézeti anekdotakincs  klasszikusai.

Fiatal kutató, kutyával.

A hatvanas évekbeli legendás tihanyi kutatói életről szól a már emlegetett Bikakolostor, álnevekkel, de „elképesztően hiteles karakterábrázolásokkal” – írja G.-Tóth László, aki intézettörténetében hozzáteszi a magáét. Tőle tudjuk, hogy a konyhát a kutató-feleségek hetenként felváltva, kevés pénzből vezették és a közös étkezések fontos csapatépítők voltak. Az akkoriban történt legkülönfélébb intézeti és intézet-körüli társadalmi események, társasági történetek ma már az intézeti anekdotakincs klasszikusai.

(Fotó: Tölg Anna / FORTEPAN)

Öltönyös csoportkép a tavon. A minisztériumból lejöttek az elvtársak ellenőrizni a Kutatóintézetet, és az egyik halász megcsónakáztatja őket. Bezzeg erre a csónakra jutott motor, míg a Badacsony alatti halászoknak evezőkkel kellett küszködni.

Öltönyös csoportkép a tavon.

A minisztériumból lejöttek az elvtársak ellenőrizni a Kutatóintézetet, és az egyik halász megcsónakáztatja őket. Bezzeg erre a csónakra jutott motor, míg a Badacsony alatti halászoknak evezőkkel kellett küszködni.

(Fotó: Tölg Anna / FORTEPAN)

Süllő evolúcióA  vonalzó szerint a legnagyobb sem érte el a kifogható mérethatárt, de legalább a fogai jól megfigyelhetők, bár kis méret miatt még jóindulattal sem üti meg a fogas kategóriát.

Süllő evolúció

A vonalzó szerint a legnagyobb sem érte el a kifogható mérethatárt, de legalább a fogai jól megfigyelhetők, bár kis méret miatt még jóindulattal sem üti meg a fogas kategóriát.

(Fotó: Tölg Anna / FORTEPAN)

A merítőhálószerű  halászeszközzel három minipontyot fogott a nem túl szerencsés halász, valószínűleg azon tűnődik, érdemes-e tovább folytatni.

A merítőhálószerű halászeszközzel három minipontyot fogott a nem túl szerencsés halász, valószínűleg azon tűnődik, érdemes-e tovább folytatni.(Fotó: Tölg Anna / FORTEPAN)

Egy gyönyörű, nagyjából hatkilós csukát tart a kezében a szerencsés horgász, a krokodilpofájú hal vagy tele van ikrával, vagy nemrég nyelt le egy egykilós pontyot.

Egy gyönyörű, nagyjából hatkilós csukát tart a kezében a szerencsés horgász, a krokodilpofájú hal vagy tele van ikrával, vagy nemrég nyelt le egy egykilós pontyot.(Fotó: Tölg Anna / FORTEPAN)

Vidám halászok nem mindennapi zsákmánnyal.  Balról jobbra fogas, amur, harcsa, harcsa, óriás fogas, ebben a sorrendben. A harcsák bőven tíz kiló felettiek, de a nagyobb fogas is megüti a hét kilót.

Vidám halászok nem mindennapi zsákmánnyal. Balról jobbra fogas, amur, harcsa, harcsa, óriás fogas, ebben a sorrendben. A harcsák bőven tíz kiló felettiek, de a nagyobb fogas is megüti a hét kilót.(Fotó: Tölg Anna / FORTEPAN)

(Borítókép: Amur a Dinnyési Halgazdaságból, hatvanas évek vége. Tölg Anna / FORTEPAN)

Forrás:https://index.hu/fortepan/

MEGOSZTÁS
Előző cikkBoomer-lúzer-tróger
Következő cikkHárom csodás dög