Korábban az unió kifogásolta, hogy a kormány nem vetette ki az adót egységesen az összes alkoholtermékre, hanem bizonyos alkoholos italokkal kivételezett. Nem vonta be például az adózók körébe a pálinkát és a gyógynövényes italokat.

A kormány a javaslat indoklásában leírja, hogy szerintük az Európai Bizottságnak nincs igaza, de ettől függetlenül úgy döntöttek, hogy inkább “lezárják a jogvitát”, és kivetik az adót az eddigi kivételekre is.

Egyúttal növelik is az adó mértékét, valamennyi adóköteles termék esetén mintegy 20 százalékkal kell majd több adót fizetni. A javaslat a mértékeket kerekítve határozza meg.

  • További fontos változás, hogy az eddigi szabályokkal ellentétben nem lehet majd az adót azzal csökkenteni, hogy a cég egészségmegőrző programokat szervez.
  • 2019-től kizárólag állami egészségmegőrző programot támogathatnak az adóra kötelezettek adócsökkentés reményében, ezzel viszont legfeljebb a fizetendő adó 10 százalékát spórolhatják majd meg.
  • Az üdítőitalok jelenlegi 7 Ft/l-es adómértékét 15 Ft/l-re növelik, az indoklás szerint ezzel a szörp adómértékéhez igazodva.
  • Az adó cukrozott kakaópor esetében 85 forint/kilogramm, más előrecsomagolt cukrozott készítmény esetében 160 forint/kilogramm, a sós snack esetében 300 forint/kilogramm, ételízesítő esetében 300 forint/kilogramm, ízesített sör és alkoholos frissítő esetében 25 forint/liter, a gyümölcsíz esetén 600 forint/kilogramm.

Azt, hogy a kormány az eredetileg csak “csipszadóként” emlegetett adó emelésére készül, tudható volt. A múlt héten beadott költségvetési törvényben is látszott, hogy a netából származó szokásos évi 30 milliárd forintnyi bevételnek csaknem kétszeresével, 57,2 milliárd forinttal számolnak jövőre.

A kormány terve ellen természetesen tiltakoznak az élelmiszeres cégek. Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ), a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség, az Édességgyártók Szövetsége, a Hazai Snackgyártók Érdekegyeztető Fóruma közös közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a neta emelése rendkívül kártékony hatásokkal jár, amelyek messze felülmúlják az intézkedés vélt népegészségügyi előnyeit. Azt írták, hogy a neta fogyasztási típusú adó, vagyis az emelését a fogyasztóknak kell majd megfizetni. Ráadásul az adó az alacsonyabb jövedelmű társadalmi rétegeket hatványozottan sújtja.

Forrás: https://index.hu/

Fotó: https://hu.drinkedin.net/