“Ezt átélni és megünnepelni pedig eljött Áder János köztársasági elnök úr és felesége, Herczegh Anita is. Eljött Plácido Domingo, és eljöttek az ENSZ nagykövetei is, összesen mintegy 300 diplomata. És eljött New York operakedvelő közönsége is.

„Telt ház van!” – kezdte beszédét Bogyay Katalin, Magyarország ENSZ nagykövetasszonya, majd bemutatta a megjelent közméltóságokat, és a taps innentől csak erősödött. Bravókkal, örömittas bekiabálásokkal fogadta az előadást a New York-i közönség. A Melindát játszó Szemere Zita és a Bánkot alakító Molnár Levente megszólalásai már az előadás első perceiben megágyaztak a hangulatnak, előrevetítették a fergeteges ovációt: szűnni nem akaró tapsvihar, boldog tekintetek és egy hatalmas magyar kulturális siker zárta a bemutató előadást.

Már a szünetben is, és aztán az előadás végén még egyszer sorban álltak a nézők Herczegh Anita first ladynk körül, és nem szűnő lelkesedéssel értékelték a „magyar érzés” katartikus átélésének pillanatait.

A képen a következők lehetnek: tömeg és belső tér

Az előadás előtt hosszan beszélgettem a színház igazgatójával. Ő mesélte, hogy ebben az épületben évek óta nem volt operaelőadás – abban a színházban, amely évtizedekig a New York State Opera otthona volt. Majd hozzátette, hogy az egyik igazgatói célkitűzése az, hogy visszahódítsa az operakedvelő közönséget. Éppen ezért az előadás előtti izgalma jogos és nagy volt, de azt követően mintha egy kő szakadt volna le a szívéről, New York-i professzionális szakembertől szokatlan lelkesedéssel mutatta ki: Győztünk!

A Bánk bán bemutatója talán soha nem látott volumenű magyar kulturális esemény volt az Egyesült Államokban. Gratulálok az alkotóknak, Vidnyánszky Attila barátomnak, az énekeseknek, az egész társulatnak és az eseményt előkészítő szervezőknek, diplomatáknak és szakembereknek. Gratulálok továbbá a színház előtt flashmobozó artistáknak, táncosoknak és zenészeknek.

Így telt a második nap a New York-i kulturális rendezvénysorozatból. És csak azt kívánom magunknak, csak így tovább!”

Gratulálunk!

Forrás: https://www.facebook.com/feketepeterkozszereplo/