„Már jeleztem Orbán Viktornak, hogy ha a helyemen maradok vasárnap, lesz egy emelt díjas beszélgetésem vele arról, hogy mennyit is kell visszakapnunk a közös kasszából” – mondta a PestiSrácok.hu-nak adott (videó)interjújában Tarlós István főpolgármester, aki szerint jó volna, ha az ellenzék legalább egymás között megbeszélné, hogy akkor ő egy báb, vagy egy autokrata vezető, mert mindkettőt mondogatják, pedig a két fogalom kizárja egymást. „A valóságban szigorú feltételeket támasztottam az újraindulásom elé, és végül 15 pontban rögzítettük a kormánnyal azokat” – mondta el Tarlós István, aki hozzátette: Orbán Viktorral a jövő generációit illető nagy egyetértés mellett kemény vitákat folytat Budapest érdekében. Tarlós beszélt a főváros élén elért eredményeiről és sok más mellett arról is: milyen zenét szeret és miért kellett „Tordai Benedeknek”, a „demokrácia szélsőértékének” megmutatni, hogy nem provokálhat kedvére.

A 444.hu a napokban fő helyen, lejárató szándékkal idézte a tavaly júliusi, a PestiSrácok.hu-nak adott interjúját, amiben arra panaszkodott, hogy olyan helyzet alakul ki, amelyben a kormány nélkül már nem lehet budapesti nagyberuházásokat kivitelezni. Ám „lefelejtették” a következő mondatát: „Beszéljünk őszintén, ezt a helyzetet nélkülem kell elképzelniük.” Tehát pont a lényeget, az Ön kőkemény feltételeit hagyták ki a szövegből. Az ellenzéki oldalon miért feccölnek annyi energiát abba, hogy Önt kesztyűbábként láttassák?

Ez az elmúlt harminc év legsunyibb kampánya; csúcsra jár a magyar-magyar fordítóiroda, amikor egyesek jobban értik, hogy mit mondtam, mint én magam. A féligazságok a legrosszabbak, mert a hazugságokat könnyű tetten érni, de aminek van valami alapja, csak nem úgy és nem arról, ott mindig magyarázkodni kell. Ez az interjú azelőtt készült, hogy elfogadtam volna a felkérést a főpolgármester-jelöltségre, és éppen itt, abban a hónapban közöltem nagy nyilvánosság előtt a jelöltségem szigorú feltételeit a kormánnyal szemben. Ezek egyike volt, hogy a főpolgármester és hivatala nélkül ne lehessen kormányzati döntést hozni budapesti fejlesztésekről. Kierőszakoltam egy 15 pontos írásos megállapodást, amihez a gentleman agreement is társult. Egyébként ennek része az is, hogy ragaszkodtam a jelenlegi önkormányzati rendszerhez, amiben megmarad a közvetlen főpolgármester-választás intézménye. Nagyon félhetek tehát a demokráciától és nagyon be lehetek rezelve a választástól, ha éppen nekem köszönhető, hogy továbbra sem a közgyűlés, hanem az emberek választják a főpolgármestert. Karácsony Gergely a minap el is szólta magát, miszerint a rossz tulajdonságom, hogy autokrata vagyok. Talán nem kell magyaráznom, hogy az autokrata meg a báb között van egy árnyalatnyi különbség; el kéne már dönteniük, legalább saját maguk között, hogy akkor mi is vagyok? Nekem komoly vitáim voltak a miniszterelnökkel, nemrégiben is. Emlékeznek talán rá, hogy a Margitszigeten ki hiúsította meg az egykori úttörőstadion átépítését, vagy ki akadályozta meg, hogy kilenc emeletes teniszközpont épüljön az újpesti sporttelep helyén? És ki tiltotta be a Red Bullt? Csak hogy a közelmúlt néhány eseményét felemlítsem. Orbán Viktorral a jövő generációit érintő nagy egyetértésünkön kívül komoly vitáim is vannak. Tiltakoztam a gimnáziumok átvétele miatt, és az sem igaz, hogy tálcán kínáltam fel a kórházakat, mert az aláírásom – a nekem nem tetsző részletek miatt – még mindig nem került rá az egyezségre. Egyetlenként, a polgármesterek és megyei elnökök közül. Akkor miről is beszélünk?

Karácsony Gergely és csapata nagyon felháborodott azon, hogy Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt mondta: Ön és a kormány 15 pontos szerződése nem érvényes automatikusan más főpolgármesterre is. Mi ebben a felháborító, hiszen ez a „budapesti Aranybulla” a törvényekhez képest többletjogokat biztosít a főpolgármesternek; miért is szállnának át ezek automatikusan a magát már az Ön székébe álmodó Karácsonyra?

Fogalmam sincs, hogy ezt honnan gondolja. Gulyás Gergely egy szóval sem mondta, hogy elveszik a budapesti nagyprojekteket, ha nem én győzök, csupán arról a szerződésről beszélt, amit én Orbán Viktornál alkudtam ki. Ezek az én feltételeim voltak, hogy elvállaljam az újabb megméretést. Nem is értem, hogy miért is vonatkozna ez Karácsonyra? Az összes magyar város polgármestere közül ezt egyedül én harcoltam ki. Karácsony egyébként avval henceg, hogy ő mennyire kemény, habár a Párbeszéd irodájában rögzített elásós hanganyagból meg az úgymond akarata ellenére, de az ő javaslatára megkötött parkolási szerződésekből nem ez derül ki; mindenesetre, ha ekkora legény, mitől fél? Ő nyilván sokkal jobb szerződést tud majd kierőszakolni Orbán Viktornál, mint a báb Tarlós! Az a „báb” Tarlós, aki sorra visszahajigálta a hármas metró túlárazott ajánlatait, ahogyan most a Lánchídra beérkezett drága ajánlatot is.

Miért is rohangál Karácsony Moszkvába Brüsszelbe?

Felmerül az is, hogy az ország érdeke szempontjából Frans Timmermans bábjának jobb-e lenni, vagy Orbán Viktorénak?

Egyiknek se, én önállónak születtem! A gyerekkori barátaimtól a családomon és munkatársaimon át mindenki, akivel kapcsolatba kerülök, mind élő tanú, hogy milyen az én természetem. Ami pedig a Karácsony Timmermansnál, vagy az isztambuli főpolgármesternél tett, támogatást kérő látogatását illeti: tegyük fel a kérdést, milyen érdekeket is képvisel Karácsony Gergely? Az előbbi olyan volt, mint amikor Bástya elvtárs kiszaladt Moszkvába. Isztambulban pedig miről kérhetett tanácsot? A nők jogairól, vagy az állam és az egyház szétválasztásáról? Nem kéne ezeket megmagyaráznia?

Timmermansról tudjuk, hogy hazajár Soros Györgyhöz Amerikába, és Európa migránsokkal való elárasztásának a legelszántabb híve. Tőle mit akarhat Karácsony Gergely?

Biztos észrevették, hogy nem szoktam sorosozni, mert ő egy koncepció frontembere, én meg nem vagyok külügyminiszter, hogy vele harcoljak. Más kérdés, hogy nem értem: mi az idős kozmopolita kompetenciája itt? Ki kérte meg arra, hogy legyen elképzelése Európa és Magyarország jövőjéről? Nem tudok róla, hogy evvel bárki itt megbízta volna, de azt sejtem, hogy mit szólnának Amerikában, ha kimenne egy magyar bankvezér és közölné az elképzeléseit.

„Még több vitát fogok vívni a kormánnyal”

Amikor a Karc FM több száz hallgatója előtt tartott – később az interneten nagy karriert befutó – előadást, nagy tetszést váltott ki avval, hogy a hibáiról, a főváros hiányosságairól is őszintén beszélt. Mit csinálna másképp, ha vasárnap bizalmat kap a szavazóktól?

Az erős szövetség megtartása mellett biztos, hogy még több vitát fogok vívni a kormánnyal. Határozott elképzelésem, hogy Budapest többet érdemel az általa megtermelt és befizetett javakból. Már jeleztem Orbán Viktornak, hogy ha a helyemen maradok vasárnap, lesz egy emelt díjas beszélgetésem vele arról, hogy mennyit is kell visszakapnunk a közös kasszából.

Úgy sejtem, az emelt díjat ez esetben a kormány állná?

Erre a kormányfő is számít. Olyasmiket fogok kérni, ami egyébként ott szerepel a 15. pont egyikében is, hogy a vidék és Budapest közötti forrásmegosztást újra fogjuk tárgyalni. A Közfejlesztések Tanácsának működését még szigorúbban az előre megkötött szabályok szerint képzelem el. Arra meg gondolni sem vagyok hajlandó, hogy a már lekötött nagyberuházások forrásai esetleg ne érkeznének meg időben és maradéktalanul. A legfontosabb fejlesztések terveit az előző, Önöknek adott interjúban fel is soroltam.

Ravaszkodással és agitációval már nem pótolható az igazság!

Ha a Fővárosi Közgyűlés is úgy áll össze, hogy az Ön programja maximális támogatást élvezhet, mivel folytatja majd?

Dolgozom tovább, mint eddig. Lehet állandóan az ellenzéki kommunikációval hadakozni, de mégiscsak vannak tények, amik magukért beszélnek. Rangos elismeréseket kapunk – és nem a Lendvay utcától vagy az Árpád Gimnázium öregdiákjaitól, hanem a velünk nem igazán elfogult Brüsszeltől –, miszerint Budapest a legjobb európai úticéllá vált, avval a laudációval, hogy ezt az elmúlt tíz év teljesítménye hozta el, vagy az Economist megállapítja, hogy 2010 óta húsz helyet lépve előre a ranglistán Kelet-Európa legélhetőbb fővárosa lettünk. Ez csak kettő a sok elismerés közül. Ravaszkodásokkal és angolnaszerű kisiklásokkal, ócska agitációkkal már nem lehet pótolni az igazságot! Ma már túl sokan jönnek szembe az autópályán az ellenzékiekkel!

Amikor Tordai Bencét leoltotta, abban lélekben egy fél ország benne volt…

Ez nem indulatos, hanem tudatos válasz volt arra, hogy előtte folyamatosan, hangosbeszélőkkel, maskarákkal szakították meg az előadásaimat. Csak én nem szaladtam azonnal hüppögve a baráti sajtóhoz, hogy telesírjam a párnájukat. Tordai Benedek tehát más téma volt, a Párbeszéd fegyverhordozóját egyszer már valakinek rendre kellett utasítania. Ez az ember a demokrácia szélsőértéke, aki a provokációból él. Már nagyon azt hitte, hogy ezen a szemtelen, mindent semmibe vevő úton mindig akadálytalanul végigmehet. Szerettem volna megmutatni, hogy ez nem így van.

Egyszer talán megköszöni majd az atyai pofont…

Nem lennék jó pedagógus, de egyszer tényleg pótolni kellett már a díszlépésben elhanyagolt nüanszokat.

Egyik videótól sem vagyok boldog

Ön képes volna felismerni Láng Zsoltot, a városüzemeltetési bizottság elnökét?

Értem, hogy mire céloz, és természetesen felismerem a bizottságunk elnökét, a II. kerület sok ciklus óta helytálló polgármesterét. De higgye el, a mostani skandalumok, köztük a kispesti korrupciógyanús eset nekem nem okoz örömöt (amiben Gajda Péter MSZP-s polgármester képtelen felismerni a hangfelvételen a saját városüzemeltetési bizottságának elnökét – a szerk.) És nem okoz örömöt Karácsony Gergely hangfelvétele, ahogyan a győri videó sem. Az ilyen történetek ebben az amúgy sem jó hangulatban oda vezetnek, hogy az emberek elvesztik a bizodalmukat az önkormányzatokban.

Egy felelős, megválasztott polgármester egy ilyen ügyet elintézhet egy legyintéssel, hogy nem ismeri fel a saját bizottsági elnökét?

Ez egészen hihetetlen, hiszen nem életszerű. Ez ugyanúgy igaz Karácsonyra, mint a kispesti polgármesterre és a Fidesz győri polgármesterére is. Mert az sem egy dicsekedni való dolog! Amit valaki a saját hangján kimondott, összefüggő módon, arról nem hihető el, hogy az egy összevágott, titkosszolgálati manipuláció. Hozzáteszem, egy közepes tehetségű hatósági hangtechnikus egy óra alatt megállapítja, hogy ez mennyire van összevágva vagy manipulálva, de mégsem siet senki bevizsgáltatni a feltételeket. Karácsonyék felvétele csak július, azaz az ellenzéki megállapodás után készülhetett, hiszen elhangzik Horváth Csaba és Gy. Németh Erzsébet neve is, már az elnyert funkcióban. Hihető, hogy erre a beszélgetésre Karácsony Gergely nem emlékszik?

Elképzelhetően tartja, hogy az Ön nevét érintően egy ilyen beszélgetés valaha is előkerül?

Azt aligha hiszem. Még Karácsony Gergely is azt mondta rólam, hogy nem vagyok zsarolható. Hozzáteszem, szerintem ő sem egy korrupt személy, de állításával ellentétben bőven befenyegethető és irányítható. Nem tud úrrá lenni eseményeken, és ez kérdésessé teszi az alkalmasságát bármire is. Másfelől Karácsony Gergely olyanokat ígér, amire egész egyszerűen nincs lehetősége, esetlegesen főpolgármesterként sem. Ugyanis ő hiába ígér például súlyos fővárosi ingatlanadót, a főváros nem vethet ki ingatlanadót a törvények szerint. A kerületében kivethetne, de ott meg valamiért nem teszi. Számomra a leginfantilisabb dolog, hogy sorozatban olyan ígéretek hangoznak el, aminek a betartását törvény tiltja. Ha valaki ennyire nem ismeri ezt a várost, meg a működésének alapját adó önkormányzati törvényt, annak felül kellene vizsgálnia, hogy mire jelentkezik! Ha valamiért lehet utálni ezt a kampányt, akkor ezért. Felelőtlen ígéreteket mindig tesznek, de még Horváth Csaba ingyenes tömegközlekedése sem volt ekkora ostobaság. Mert ő legalább olyat mondott, ami az adott önkormányzat kompetenciájába tartozik.

Közgyűlési bohózat az utolsó napra

Karácsony Gergely a nyáron avval robbantotta be a kampányát, hogy Ön egyfajta patkánybűvölőként rágcsálók millióit csalta furulyájával a fővárosba. Aztán több csalódás és cáfolat után ma már arról is rendőrségi papírja van, hogy hamis állításokkal tett feljelentést a közbeszerzés miatt.

Az ellenzéki főpolgármester-jelölt környezete szombatra kezdeményezett egy rendkívüli közgyűlést, amit formálisan össze fogok hívni, de azért rögzítsünk pár dolgot: a patkányirtásról szóló szerződés nem a közgyűlés, hanem egy fővárosi bizottság kompetenciája. Egy olyan bizottságé, aminek tagja a zuglói polgármester. Aki kérdés nélkül Bábolna ellenében, a később általa támadott cég javára szavazott. Utána szokás szerint megint kitalálta, hogy félrevezették, mert hamis referenciákat kapott az önkormányzat, és azért kell összehívni rendkívüli közgyűlést pár nappal a választás előtt, mert egészségügyi közveszély áll fenn. Ehhez képest a rendőrség kiderítette, hogy Karácsony nem mondott igazat, mert a referenciák valósak és hitelesek. A tisztifőorvos leveléből kiderült az is, hogy semmiféle közveszély nincs. Mégis kierőszakol egy rendkívüli közgyűlést egy olyan ügyben, amiben ő nem mondott igazat, ráadásul amely közgyűlésnek a mandátuma pár napon belül lejár. Ön szerint ez normális, őszinte dolog?

A videót készítette: Tihanyi Rita és Susánszky Mátyás Pál/PestiSrácok.hu

kiemelt fotó: ezalenyeg.hu

Forrás: https://pestisracok.hu/

MEGOSZTÁS
Előző cikkHashtag tetris
Következő cikkA Kapitány