Sosem készült még ilyen kép a Marsról: a Curiosity ismét történelmet írt
A Curiosity elkészítette eddigi legnagyobb felbontású panorámafelvételét a Marsról.
Az eddigi legnagyobb felbontású panorámafelvételét készítette el a marsi felszínről az amerikai űrkutatási hivatal Curiosity Mars-járója – közölte szerdán a NASA bolygókutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory.

A vörös bolygó Glen Torridon nevű régióját megörökítő 1,8 milliárd pixeles panorámafelvételhez több mint ezer képet készített a NASA Mars-járója 2019 novemberében. A képkockák a következő hónapokban lettek összeillesztve.

A Curiosity fő kamerarendszere – MastCam – egy másik, kisebb felbontású panorámaképet is készített, amelyen a rover egy része is látható. Ez a csaknem 650 millió pixeles panorámakép is az Aeolis-hegynél – Mount Sharp – fekvő Glen Torridon régiót örökíti meg. A Curiosity 2019. november 24. és december 1. között készítette a felvételeket a panorámaképekhez.

– Miközben csapatunk nagy része otthon élvezte a sült pulykát, a Curiosity elkészítette ezt a vizuális lakomát – mondta Ashwin Vasavada, a missziót irányító Jet Propulsion Laboratory kutatója. Hozzátette: ez az első alkalom a misszió ideje alatt, hogy egy 360 fokos sztereó panorámakép elkészítésének szentelték a működésüket. A Curiosity 2013-ban már készített egy 1,3 milliárd pixeles panorámaképet a MastCam révén.

Kiemelt kép: NASA

Forrás: NASA

MEGOSZTÁS
Előző cikkMi leszel, ha nagy leszel?
Következő cikkKávét szereted?